Op zondag 7 juli wordt de Henny Hogenbijl Prijs voor Muziek 2019 uitgereikt aan Bruno Truyens, eigenaar van CD- en platenzaak Bruno Klassiek in Haarlem. Deze geldprijs ter waarde van € 15.000,- wordt uitgereikt aan personen of instanties die zich verdienstelijk maken op het gebied van klassieke muziek. Truyens wint de prijs vanwege zijn onvermoeibare en jarenlange inzet voor de verspreiding van klassieke muziek en jazz. Met zijn activiteiten en zijn grandioze inzet en enthousiasme treedt Bruno Truyens in de voetsporen van de naamgever van de prijs: Henny Hogenbijl. Bruno Klassiek bestaat in 2019 20 jaar. De Henny Hogenbijl Prijs wordt uitgereikt in De Philharmonie in Haarlem.

Het Hogenbijl Fonds steunt mensen en organisaties die zich inzetten voor (amateur) film en klassieke muziek, door middel van het uitreiken van twee prijzen: voor muziek en voor (amateur)film. Een commissie zoekt actief naar passende personen en organisaties, en reikt in principe ieder jaar de prijzen uit. Het fonds is opgericht in opdracht van Henny Hogenbijl die jarenlang een platenzaak runde aan de voet van de Sint Bavo in Haarlem. Op die locatie verkochten twee generaties Hogenbijl gedurende een kleine eeuw muziekinstrumenten, bladmuziek, snaren en later uitsluitend platen. Henny Hogenbijl was een fervent amateurfilmer en liefhebber van klassieke muziek. In zijn testament liet hij vastleggen dat er na zijn dood een stichting moest worden opgericht die prijzen zou uitreiken aan personen of instanties die zich voor één van die twee gebieden verdienstelijk maakten. Tot de laureaten behoren bijvoorbeeld Koorbiënnale Haarlem, Merlijn Twaalfhoven, Theodore van Houten, amateurfilmer Franka Stas en het Nationaal Film Festival voor Scholieren.

Winnaar 2019 Bruno Truyens
In 1999 werd Bruno Klassiek geopend, in het vermoedelijk oudste winkelpand van Haarlem, in de Gierstraat. Drijvende kracht en eigenaar van de zaak is Bruno Truyens die al 20 jaar onvermoeibaar en vaak tegen de klippen op de klassieke muziek promoot, via de winkel en via zelf georganiseerde concertseries. In die afgelopen 20 jaar is de winkel, met de enorme bevlogenheid en inzet van zijn eigenaar, een begrip geworden in heel Nederland. De zaak beschikt over de landelijk grootste klassieke muziek collectie op CD en inmiddels ook veel op (2e hands) elpee. Ook heeft de jazzcollectie van Henk Bernlef er een nieuw leven gekregen.

De volgende Henny Hogenbijl Prijs wordt uitgereikt in najaar 2019 en betreft dan de categorie (amateur)film.

Bruno Truyens samen met zijn rechterhand Ans Duivenvoorde (c) Melle Meivogel