Bestuur:

Maria Hansen (voorzitter)
Michel Derckx (secretaris)
Bob Schotsman (penningmeester)
Anneke Hogenstijn (muziek)
Dorée de Kruijk (film)

Adres secretariaat:

Eindenhoutstraat 20
2012 ML Haarlem

E-mail: michel@derckx.org

Historie

KelderverkoopruimtePlatenzaak & Testament
Voor de generaties Haarlemmers die zijn opgegroeid met vinylplaten was er lange tijd maar één adres: ‘Het Platenpaleis Hogenbijl’. Aan de voet van de ‘’Grote St. Bavo’’, aan de oude Groenmarkt, was tot de opheffing in 1984, Haarlems oudste muziekwinkel gevestigd. Bijna 100 jaar verkochten twee generaties Hogenbijl hier bladmuziek, muziekinstrumenten, snaren en later uitsluitend platen, klassiek (Henny) en populair (Ada). Meer dan 35 jaar stond de winkel onder de bezielende leiding van Henny en Ada Hogenbijl.

De Volkskrant wijdde op 30 november 1984, ter gelegenheid van de tweede uitreiking van de Hogenbijl Prijzen, een groot artikel aan winkel en echtpaar en memoreerde de vele initiatieven van het echtpaar, zoals de muzikale avonden in de Haarlemse concertzaal met prominente Nederlandse artiesten. De Haarlemse violiste Vera Beths herinnert zich uit haar jeugd “de enorme hoeveelheden platen en dat je er zo maar kon binnenlopen en naar de platen mocht luisteren in -de nieuwste sensatie- luistercabines. Je hoefde niet eens wat te kopen!”. Zij was niet de enige. Na schooltijd gingen grote aantallen scholieren naar de winkel van Hogenbijl. Henny en Ada hadden zelf geen kinderen en genoten van de drukte. ‘’De platenkelder werd al snel de huiskamer van Haarlem genoemd”.

In 1976 verkocht Henny Hogenbijl zijn zaak. In 1981 overleed hij, 74 jaar oud. In 1978 had hij in alle stilte in zijn testament laten vastleggen dat zijn vermogen moest worden overgedragen aan een stichting, die jaarlijks (later tweejaarlijks) twee geldprijzen en een artistiek kunstvoorwerp met inscriptie zou moeten uitreiken. De prijzen waren bedoeld voor personen of instanties die zich verdienstelijk hadden gemaakt op die gebieden die zo’n belangrijke rol in zijn leven hadden gespeeld: de klassieke muziek en de amateurfilm.
Henny Hogenbijl was een fervent en goed amateur cineast, die drie bekroonde films op zijn naam heeft staan.

Bekijk de korte film Hendrik Casper Hogenbijl: beeld van een zoeker

Collage_wit

Links

www.amateurfilmer.nl
www.novafilmvideo.nl
www.unica-web.com