Op zaterdag 18 januari is de Henny Hogenbijl Prijs voor Amateurfilm 2019 uitgereikt aan Jef Caelen, voorzitter en gangmaker van CineLOVA in Maastricht. Deze geldprijs ter waarde van € 15.000 wordt uitgereikt aan personen of instanties die zich verdienstelijk maken op het gebied van amateurfilm. Caelen wint de prijs vanwege zijn onvermoeibare en jarenlange inzet voor de verbreding en versterking van de amateurfilm in Limburg. Met zijn activiteiten, grandioze inzet en enthousiasme toont Caelen zich een waardig winnaar in de voetsporen van de naamgever van de prijs: Henny Hogenbijl.

Jef Caelen is al sinds de jaren 70, toen hij zijn eerste camera kocht, een verwoed amateurfilmer. Hij heeft meer dan 200 films gemaakt, waaronder 53 speelfilms. Zijn films vallen regelmatig in de prijzen. Naast amateurfilmer is Caelen een actief bestuurslid. Hij is enige jaren vicevoorzitter geweest van de Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele amateurs: NOVA en sinds 2015 is hij voorzitter van de Limburgse Organisatie Van Audiovisuele amateurs: CineLOVA. Jef heeft in korte tijd veel werk verricht voor de Limburgse amateurfilmwereld. Zo maakt hij zich sterk voor het verkrijgen van een breder publiek voor amateurfilms dan alleen de makers onderling. Op zijn initiatief worden de films die binnen CineLOVA worden gemaakt ook vertoond op het Limburgs Filmfestival.

De uitreiking van de Henny Hogenbijlprijs zal het startmoment zijn voor een ambitieus begeleidingsprogramma van CineLOVA: het project Filmproductiekring Fictie waarin vijf amateur filmmakers professionele begeleiding krijgen bij het verwezenlijken van hun filmplan. De vijf filmmakers worden in alle fasen van de productie begeleid en de resultaten zullen te zien zijn op het Limburgs Filmfestival.